Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

INFORMATOR 14 ALERGENÓW

Śniadanie - 8:30

II śniadanie - 11:00

Obiad - 13:30

Poniedziałek 20.09.2021

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem (7), pasta z fileta makreli w pomidorach z natką pietruszki (4) (wyrób własny), ogórek zielony, papryka, herbata z cytryną

Pieczywo graham z masłem (1,7), jajko gotowane (3), ketchup, herbata truskawkowa z rabarbarem

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami na mięsie (6,9), kasza jaglana gotowana na soku jabłkowym z dodatkiem oleju lnianego (1), mus gruszkowy z kardamonem (wyrób własny), rodzynki, herbatka miętowa z mango

Wtorek 21.09.2021

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasta z zielonego groszku z suszonym pomidorem i czosnkiem (wyrób własny), ser brie (7), rzodkiewka, rukola. Owsianka na mleku z daktylami (7,11), herbata owocowa

Pieczywo mieszane z przewagą żyta i masłem (1,7), śliwka, herbata z lipy

Zupa fasolowa na mięsie (6,9), ziemniaki, gulasz wieprzowy w jarzynach (1,6), kapusta modra gotowana, kompot wieloowocowy z aronią

Środa 22.09.2021

Pieczywo mieszane i razowe z masłem (1,7), ser żółty (7), pieczony schab z ziołami (6) (wyrób własny), pomidor z cebulą, sałata, kakao z miodem (7), herbata owocowa

Płatki kukurydziane (1), koktajl truskawkowy (7), herbata miętowa

Zupa jarzynowa (9), ziemniaki, bryzol z polędwiczek kurczaka (1,3,6), buraki gotowane z sokiem z cytryny, kompot wiśniowy

Czwartek 23.09.2021

Pieczywo mieszane wieloziarniste z masłem (1,7), jajko gotowane ze szczypiorkiem i rzodkiewką (3), pierś z indyka gotowana (6), ogórek zielony, herbata z miodem

Bułka maślana z cynamonem i masłem (1,7), galaretka owocowa, herbata rumiankowa

Zupa ogórkowa na mięsie z ziemniakami (6,9), makaron razowy (1,3), sos boloński (1), papryka kolorowa, kompot śliwkowy

Piątek 24.09.2021

Pieczywo mieszane i graham z masłem (1,7), ser żółty wędzony (7), powidła, ogórek małosolny, kiełki, herbata malinowa z granatem

Bułka serowa z masłem (1,7), jabłko, herbata z pokrzywy

Zupa pomidorowa na mięsie (6,9), ryż (1), kolorowy kociołek warzyw z pieczarkami i cukinią, kompot truskawkowy

Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin.

14. Mięczaki.

przedszkole nr 142

Alergeny - więcej informacji

Podstawa prawna:

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004