Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

INFORMATOR 14 ALERGENÓW

Śniadanie - 8:30

II śniadanie - 11:00

Obiad - 13:30

Poniedziałek 08.08.2022

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), ser żółty (7), szynka wieprzowa (6), pomidor z cebulą, papryka, herbata

Pieczywo żytnie z masłem (1,7), dip czosnkowy (7) – wyr. wł., rzodkiewka, ogórek zielony, herbata malinowa

Zupa jarzynowa na młodej włoszczyźnie (9), ryż z dodatkiem masła (1,7), leczo paprykowe z pieczarkami i cukinią (9), arbuz, lemoniada cytrynowa – wyr. wł.

Wtorek 09.08.2022

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasta z fileta drobiowego (6,10), twaróg śmietankowy z rzodkiewką (7) -wyr. wł., ogórek kiszony, rukola, herbata z owoców sadu

Rogal mleczny z masłem (1,7), śliwka renkloda, herbata ziołowa

Zupa z żółtej fasolki na mięsie (6,9), ziemniaki, koperek, kotlet schabowy (1,3,6,10), surówka colesław – wyr. wł. kompot wiśniowy

Środa 10.08.2022

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), mozzarella (7), ogórek zielony, kiełki, pasta rybna z zieleniną (4) – wyr. wł., herbata z cytryną

Serek waniliowy (7), borówki, herbata miętowa

Zupa pieczarkowa z ziemniakami (9), kasza bulgur z dodatkiem masła (1,7), gulasz wieprzowy (1,6), surówka z młodej kapusty kiszonej z natką pietruszki, cebulą i oliwą z oliwek, kompot truskawkowy

Czwartek 11.08.2022

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3) wyr. wł., hummus z zielonego groszku z suszonymi pomidorami i czosnkiem (11), pomidor z cebulą, papryka, herbata truskawkowa

Pieczywo razowe z masłem (1,7), arbuz, woda z cytryną

Zupa truskawkowa z makaronem i kleksem jogurtowym (1,3,7), ziemniaki, udko drobiowe w sosie majerankowym (1,6), tarta marchewka z mandarynką i dodatkiem oliwy z oliwek, sok jabłkowy

Piątek 12.08.2022

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), serek śmietankowy (7), kiełbasa szynkowa (6), roszponka, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata wieloowocowa

Pieczywo graham z masłem (1,7), morela, herbata zielona

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i koperkiem na mięsie (1,6,9), makaron (1,3), sos wiśniowy z dodatkiem śmietanki 12 % (7), kalarepa, lemoniada cytrynowa z miętą – wyr. wł.

Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6. Soja i produkty pochodne.

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9. Seler i produkty pochodne.

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin.

14. Mięczaki.

przedszkole nr 142

Alergeny - więcej informacji

Podstawa prawna:

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004