Jadłospis
JADŁOSPIS 20.01.-24.01.2020 PDF Drukuj Email
Piątek, 17 Styczeń 2020 20:13

 

 

 Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

 

INFORMATOR 14 ALERGENÓW

 

 

 

 

 

 

 

 

 ŚNIADANIE 
 II ŚNIADANIE 
 OBIAD

 

Poniedziałek 20.01.2020


Pieczywo mieszane i kukurydziane z masłem (1,7), twarożek śmietankowy ze szczypiorkiem (7), kiełbaski z cielęciną na ciepło, sałata, papryka, mleko (7), herbata z imbirem i cytryną

 

 

Pieczywo graham z masłem (1,7), jajko gotowane (3), ketchup (wyrób własny), herbata ziołowa z kminkiem i miętą

Zupa z czerwonej soczewicy z ziemniakami na mięsie (9), ryż na mleku z cynamonem (1,7), mus jabłkowy, kompot malinowy
 

 

Wtorek 21.01.2020


Pieczywo mieszane i orkiszowe z masłem (1,7), schab pieczony z kminkiem (wyrób własny) ogórek zielony, rzodkiewka. Owsianka na mleku z rodzynkami (7), herbata malinowa    

 

 

Pieczywo żytnie z masłem (1,7), gruszka gotowana z kardamonem, herbata z lipy

 

Zupa z żółtej fasolki (9), kasza pęczak, gulasz z karkówki w jarzynach (1,7), ogórek kiszony w kawałku, kompot śliwkowy

 

Środa 22.01.2020


Pieczywo mieszane i razowe z masłem (1,7), twarożek śmietankowy z cebulą (7), pasta z czerwonej soczewicy i pomidora, rukola, kakao z miodem, herbata z imbirem i cytryną

 

 

Płatki kukurydziane (1), koktajl owocowy (7), herbata zielona

 

 

Zupa ogórkowa (9), ziemniaki, bryzol z polędwiczek kurczaka (1,3), tarta marchewka z jabłkiem, żurawiną i sokiem z cytryny, kompot z owoców leśnych

 

 

Czwartek 23.01.2020


Pieczywo mieszane wieloziarniste z masłem (1,7), jajko gotowane ze szczypiorkiem i rzodkiewką (3), pierś z indyka gotowana, ogórek kiszony, papryka kolorowa, kawa zbożowa na mleku (7), herbata z owoców sadu

 

 

Pieczywo orkiszowe z masłem (1,7), galaretka z owocami, herbata miętowa

 

 

 

Zupa brokułowa z kaszą jaglaną (9), ziemniaki, pieczone kulki z miruny (1,3,4), surówka z kiszonej kapusty z cebulą i olejem lnianym, kompot truskawkowy z naturalną wanilią

 

 

Piątek 24.01.2020


Pieczywo mieszane wieloziarniste z masłem (1,7), ser żółty wędzony (7), dżem z owoców leśnych, ogórek zielony, kiełki, herbata z cytryną

 

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), jabłko, herbata z pokrzywy

 

 

 

Zupa jarzynowa z ziemniakami (9), makaron (1,3), sos carbonara (7), papryka czerwona w kawałku, kompot wieloowocowy z aronią

 


Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. 

 


Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.        Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2.        Skorupiaki i produkty pochodne.

3.        Jaja i produkty pochodne.

4.        Ryby i produkty pochodne.

5.        Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6.        Soja i produkty pochodne.

7.        Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8.        Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9.        Seler i produkty pochodne.

10.        Gorczyca i produkty pochodne.

11.        Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.        Dwutlenek siarki.

13.        Łubin.

14.        Mięczaki.

 

 

Alergeny - więcej informacji

 

 

Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 


 

 

 


design:w3a.pl