Jadłospis
JADŁOSPIS 21.10. - 25.10.2019 PDF Drukuj Email
Sobota, 19 Październik 2019 07:13

 

 

 Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

 

INFORMATOR 14 ALERGENÓW

 

 

 

 

 

 

 

 

 ŚNIADANIE 
 II ŚNIADANIE 
 OBIAD

 

Poniedziałek 21.10.2019


Pieczywo mieszane z masłem, twaróg z rzodkiewką, jajko gotowane ze  szczypiorkiem, sałata, mleko, herbata

 

 

Pieczywo graham z masłem, gruszka, herbata zielona

 

Zupa ogórkowa, kluski leniwe z musem z czerwonych owoców, kompot ze śliwek

Alergeny: 1,3,7 Alergeny: 1,7 
Alergeny: 1,7,9 

 

Wtorek 22.10.2019


Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa szynkowa, ser żółty, papryka, ogórek zielony, kiełki, kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa

 

Pieczywo orkiszowe z masłem, winogrono,  herbata ziołowa

 

Krem z buraków z natką pietruszki i kolendrą, kasza jaglana, duszone udko z kurczaka, brokuł gotowany, kompot wieloowocowy z aronią

Alergeny: 1,7 
Alergeny: 1,7 
Alergeny: 1,7,9 

 

Środa 23.10.2019


Pieczywo mieszane z masłem, szynka z fileta kurczaka, twaróg z czosnkiem, ogórek kiszony, pomidor z cebulą, kakao, herbata

 

 

Płatki kukurydziane, koktajl malinowy,  herbata miętowa

 

Zupa jarzynowa, makaron, sos boloński, ogórek kiszony w kawałku, kompot wiśniowy

 

Alergeny: 1,7 
Alergeny: 1,7 
Alergeny: 1,7,9 

 

Czwartek 24.10.2019


Pieczywo mieszane z masłem, pasztet, ser żółty, papryka, ogórek zielony, sałata, kawa zbożowa na mleku, herbata z owoców sadu


 

 

 

Pieczywo żytnie z masłem, pasta jajeczna, śliwka polska, herbata z cytryną

 

 

 

 

 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryż brązowy, potrawka z kurczaka z kurkumą, marchewka tarta z jabłkiem, kompot z owoców leśnych

 

 

Alergeny: 1,3,7   Alergeny: 1,3,7 
Alergeny: 1,3,7,9 

 

Piątek 25.10.2019


Pieczywo mieszane z masłem, dżem, ser żółty, pomidor z cebulą, sałata, mleko, herbata

 

 

 

Pieczywo graham z masłem, jabłko, gruszka, herbata ziołowa

 

 

 

 

Krem dyniowy z marchewką, curry i czosnkiem, ziemniaki, pieczone kulki rybne, surówka z kwaszonej kapusty z cebulą, woda z miętą

 

 

Alergeny: 1,7   Alergeny: 1,7 
Alergeny: 1,3,4,7,9   

Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. 

 


Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.        Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2.        Skorupiaki i produkty pochodne.

3.        Jaja i produkty pochodne.

4.        Ryby i produkty pochodne.

5.        Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6.        Soja i produkty pochodne.

7.        Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8.        Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9.        Seler i produkty pochodne.

10.        Gorczyca i produkty pochodne.

11.        Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.        Dwutlenek siarki.

13.        Łubin.

14.        Mięczaki.

 

 

Alergeny - więcej informacji

 

 

Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 


 

 

 


design:w3a.pl