Jadłospis
JADŁOSPIS 06.07.- 14.07.2020 PDF Drukuj Email
Sobota, 04 Lipiec 2020 00:00

 

 

 Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

 

INFORMATOR 14 ALERGENÓW

 

 

 

 

 

 

 

 

 ŚNIADANIE 

II  ŚNIADANIE 

 OBIAD

 

Poniedziałek 06.07.2020

 

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), twarożek śmietankowy z rzodkiewką (7), szynka drobiowa, kalarepa, mleko (7), herbata z owoców sadu

 

 

 Pieczywo razowe z masłem (1,7), jajko gotowane (3), ketchup, herbata ziołowa z kminkiem i miętą

 

 

 

Zupa szpinakowa z młodymi ziemniakami na mięsie (9), makaron łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą szynkową (1,3), arbuz, lemoniada cytrynowa (wyrób własny)

 

 

Wtorek 07.07.2020

 

Pieczywo orkiszowe z masłem (1,7), pasztet pieczony z kminkiem (wyrób własny), powidła, ogórek zielony, papryka. owsianka na mleku z rodzynkami (7), herbata malinowa

 

 

 

Pieczywo żytnie z masłem (1,7), morela, herbata z kopru włoskiego

 

 

 

Zupa buraczkowa (9), młode ziemniaki, kotlet schabowy (1,3), młoda kapusta gotowana z jabłkiem (7), kompot śliwkowy z kardamonem

 

Środa 08.07.2020

 

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), ser żółty (7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3), pomidor z cebulą, rzodkiewka, kakao, herbata z pigwą

 

 

Płatki kukurydziane (1), koktajl truskawkowy (7), herbata zielona

 

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami (9), ryż brązowy (1,7), filet z indyka w sosie pieczarkowo-śmietanowym (1,7), ogórek kiszony, kompot z owoców leśnych

 

Czwartek 09.07.2020

 

Pieczywo mieszane wieloziarniste z masłem (1,7), twarożek śmietankowy z czosnkiem (7), pierś z indyka gotowana, ogórek kiszony, papryka, kawa zbożowa na mleku (7), herbata z owoców leśnych

 

 

 

Pieczywo graham z masłem (1,7), nektarynka, herbata miętowa

 

 

Zupa owocowa z makaronem (1,3,9), młode ziemniaki, gołąbki z młodą kapustą (1,3), chipsy z młodej marchewki, kompot truskawkowo-agrestowy

 

Piątek 10.07.2020

 

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), ser żółty wędzony (7), dżem, ogórek zielony, pomidor ze szczypiorkiem, herbata z melisy z pomarańczą

 

 

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), arbuz, herbata z pokrzywy

 

 

Zupa jarzynowa z kalarepą na mięsie (9), młode ziemniaki, jajko gotowane (3), sos chrzanowy (1,7), papryka kolorowa w kawałku, sok pomarańczowy

 

Poniedziałek 13.07.2020

 

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), twarożek z czosnkiem (7), papryka, rzodkiewka, ogórek zielony, dżem, herbata z owoców sadu

 

 

Pieczywo razowe z masłem (1,7), owoc, herbata ziołowa

 

 

 

 

Zupa z młodych warzyw z młodymi ziemniakami na mięsie (9), kasza jaglana z dodatkiem masła (1,7), mus owocowy, chipsy z marchewki, woda z miętą

 

Wtorek  14.07.2020

 

Pieczywo mieszane z masłem (1,7), ser żółty (7), szynka wieprzowa, rzodkiewka, pomidor z cebulą, ogórek zielony, herbata z owoców leśnych 

 

 

Płatki kukurydziane (1), koktajl owocowy (7), herbata miętowa

 

 

 

 

Zupa pomidorowa z makaronem i natką pietruszki (9), ryż (7), filet z kurczaka z warzywami (1), ogórek kiszony, lemoniada cytrynowa (wyrób własny)


Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. 

 


Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.        Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2.        Skorupiaki i produkty pochodne.

3.        Jaja i produkty pochodne.

4.        Ryby i produkty pochodne.

5.        Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6.        Soja i produkty pochodne.

7.        Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8.        Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9.        Seler i produkty pochodne.

10.        Gorczyca i produkty pochodne.

11.        Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.        Dwutlenek siarki.

13.        Łubin.

14.        Mięczaki.

 

 

Alergeny - więcej informacji

 

 

Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 


 

 

 


design:w3a.pl