Jadłospis
JADŁOSPIS 25.01.- 29.01.2021 PDF Drukuj Email
Czwartek, 23 Styczeń 2020 12:13

 Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

INFORMATOR 14 ALERGENÓW


ŚNIADANIE 
 II ŚNIADANIE 
 OBIAD

Poniedziałek 25.01.2021
Pieczywo mieszane z masłem (1,7), ser żółty (7), kiełbaski białe na ciepło, chrzan do smaku, ogórek zielony, papryka żółta, mleko z cynamonem, herbata z cytryną  miodem leśnym z dziką maliną

Pieczywo mieszane z przewagą żyta z masłem i gotowanym jajkiem (1,3,7), szczypiorek, marchewka, herbata z lipy

Żurek na wędzonce (9), kluseczki leniwe z twarogiem (1,3,7), sos jogurtowo – truskawkowy (7), rzodkiewka, sok wiśniowy

Wtorek 26.01.2021
Pieczywo mieszane z sezamem i masłem (1,7,11), serek śmietankowy z roszponką (7), wędlina wieprzowa, pomidor z cebulą, kiełki,  kawa zbożowa na mleku (7), herbata malinowa

Pieczywo chrupkie oliwkowe z masłem (1,7), serek waniliowy (7), mus borówkowy, herbata rumiankowa

Rosół z makaronem i natką pietruszki (1,3,9), ryż brązowy (1), potrawka z kurczaka z curry (1,3), groszek z marchewką z dodatkiem masła (7), sok jabłkowy

Środa 27.01.2021
Pieczywo mieszane z masłem (1,7), pasztet mięsno – warzywny (wyrób własny) (1,3), konfitura wiśniowa, rukola, rzodkiewka, kakao (7), herbata biała z granatem

Pieczywo graham z masłem (1,7), suszona morela i suszona śliwka, herbata z mięty

Zupa kapuśniak z ziemniakami na mięsie (9), pyzy drożdżowe (1,3,7), gulasz wieprzowy (1), buraczki gotowane, kompot wieloowocowy z aronią

Czwartek 28.01.2021
Pieczywo mieszane z masłem (1,7), ser żółty wędzony (7), szynka wieprzowa, ogórek zielony, biała rzodkiew. Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem i czarnuszką (3,7), herbata z imbirem, miodem i cytryną

Płatki kukurydziane (1), koktajl brzoskwiniowy (7), herbata z melisy i pigwy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami (9), kasza bulgur (1,7), pulpety z fileta indyka w sosie własnym (1,3), duszony szpinak z czosnkiem i dodatkiem masła (7), kompot z owoców leśnych

Piątek 29.01.2021
Pieczywo mieszane i kukurydziane z masłem (1,7), pasta z polędwiczek drobiowych z majerankiem (wyrób własny), powidła, pomidorki koktajlowe, kiełki. Owsianka na mleku z rodzynkami i miodem herbata z owoców sadu
Pieczywo razowe z masłem i syropem z pędów sosny (1,7), miód akacjowy, owoc, herbata ziołowa z anyżem

Zupa wielowarzywna z brokułem, selerem naciowym i ziemniakami na mięsie (9), makaron z tuńczykiem, cebulą i dodatkiem majonezu (1,3,4), sałatka z ogórka kiszonego i papryki kolorowej z oliwą z oliwek i czosnkiem, kompot brzoskwiniowy


Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.        Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2.        Skorupiaki i produkty pochodne.

3.        Jaja i produkty pochodne.

4.        Ryby i produkty pochodne.

5.        Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6.        Soja i produkty pochodne.

7.        Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8.        Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9.        Seler i produkty pochodne.

10.        Gorczyca i produkty pochodne.

11.        Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.        Dwutlenek siarki.

13.        Łubin.

14.        Mięczaki.

Alergeny - więcej informacji

Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004


 


design:w3a.pl