Jadłospis
JADŁOSPIS 26.10.- 30.10.2020 PDF Drukuj Email
Sobota, 24 Październik 2020 11:13

 

 

 Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

 

INFORMATOR 14 ALERGENÓW

 

 

 

 

 

 

 

 

 ŚNIADANIE 
 II ŚNIADANIE 
 OBIAD

 

Poniedziałek 26.10.2020


Pieczywo mieszane z masłem (1,7), kiełbasa szynka drobiowa, sałata, papryka czerwona. Owsianka na mleku z miodem i jagodami goji (7), herbata z owoców sadu

 

 

Pieczywo kukurydziane z masłem (1,7), pasta jajeczna z rzodkiewką (3), jabłko, herbata zielona z wiśnią i miętą

 

Zupa pomidorowa z makaronem na mięsie i natką pietruszki (1,3,9), kasza jaglana z dodatkiem masła (1,7), sos jogurtowo – malinowy (7), chipsy z białej rzodkwi, kompot śliwkowy z kardamonem

 

Wtorek 27.10.2020


Bułka pszenno – żytnia z masłem (1,7), twarożek śmietankowy z pomidorem i cebulą (7), konfitura wiśniowa, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku (7), herbata z owoców leśnych

 

Pieczywo graham z masłem (1,7), powidła, gruszka, herbata ziołowa z anyżem

 

Rosół z makaronem na kurczaku (1,3,9), natka pietruszki, ryż z dodatkiem masła (1,7), potrawka z kurczaka (1,3,7), mini marchewka z masłem (7), sok tłoczony jabłkowo – wiśniowy

 

Środa 28.10.2020


Pieczywo żytnie z masłem (1,7), jajko gotowane ze szczypiorkiem i majonezem (3), filet drobiowy gotowany, ogórek zielony, sałata, mleko (7), herbata z czarnej porzeczki

 

 

Pieczywo mieszane z sezamem (1,7,11), ser żółty, winogrono białe,  herbata z kopru włoskiego

 

 

 

Żurek na wędzonce z ziemniakami (9), kasza pęczak z dodatkiem masła (1,7), gulasz wieprzowy (1), kapusta kiszona gotowana z kminkiem (7), woda z syropem truskawkowym
 

 

 

Czwartek 29.10.2020


Pieczywo mieszane z masłem (1,7), twarożek śmietankowy z chrzanem, kiełbasa schabowa pieczona, papryka żółta, pomidor z cebulką, kakao (7), herbata truskawkowa

 

 

Płatki kukurydziane (1), koktajl wieloowocowy (7), herbata z pokrzywy

 

 

 

Grochówka na mięsie (9), ziemniaki, polędwiczki z kurczaka w sezamie (1,3,11), sałatka z ogórka małosolnego z papryką, marchewką, cebulą i oliwą z oliwek, kompot z owoców leśnych

 

 

 

Piątek 30.10.2020


Pieczywo orkiszowe z masłem (1,7), jajecznica na maśle (3,7), wędlina, dżem z aronii, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, rukola, herbata malinowa z dziką różą

 

 

Pieczywo razowe z masłem (1,7), dip jogurtowo – czosnkowy z kurkumą (7), rzodkiewka, papryka kolorowa, jabłko, herbata z melisy z pomarańczą

Kapuśniak na mięsie (9), ziemniaki, kulki rybne pieczone (1,3,4), buraczki gotowane z sokiem z cytryny, sok tłoczony jabłkowy

 

 


Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. 

 


Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.        Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2.        Skorupiaki i produkty pochodne.

3.        Jaja i produkty pochodne.

4.        Ryby i produkty pochodne.

5.        Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6.        Soja i produkty pochodne.

7.        Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8.        Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9.        Seler i produkty pochodne.

10.        Gorczyca i produkty pochodne.

11.        Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.        Dwutlenek siarki.

13.        Łubin.

14.        Mięczaki.

 

 

Alergeny - więcej informacji

 

 

Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 


 

 

 


design:w3a.pl