Jadłospis
JADŁOSPIS 09.03.- 13.03.2020 PDF Drukuj Email
Sobota, 30 Wrzesień 2017 11:13

 

 

 Informator ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

 

INFORMATOR 14 ALERGENÓW

 

 

 

 

 

 

 

 

 ŚNIADANIE 
 II ŚNIADANIE 
 OBIAD

 

Poniedziałek 09.03.2020


Pieczywo mieszane z masłem (1,7), płatki kukurydziane na mleku (7), ser mozzarella z roszponką (7), szynka drobiowa, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z owoców leśnych

 

 

Pieczywo graham z masłem (1,7), miód akacjowy, jabłko, herbata ziołowa z anyżem

 

Zupa jarzynowa z ziemniakami na mięsie (9), makaron (1,3), sos jogurtowo-malinowy (7), papryka kolorowa w kawałku, kompot wieloowocowy z aronią

 

Wtorek 10.03.2020


Pieczywo mieszane z masłem (1,7), twaróg śmietankowy ze szczypiorkiem (7), pasta rybna z czosnkiem (4), wędlina wieprzowa, pomidor z cebulą, kiełki, biała herbata z aloesem

 

 

Pieczywo orkiszowe z masłem i powidłami (1,7), orzechy nerkowca (8), daktyle suszone (8), herbata z melisy z pomarańczą

 

 

Barszcz biały z ziemniakami (9), kasza gryczana (1), pulpety wieprzowe (1,3) w sosie pomidorowym (1), sałatka z ogórka kiszonego i marchewki z dodatkiem cebuli i oliwy z oliwek, kompot z wiśniowy

 

Środa 11.03.2020


Bułka kukurydziana z pestkami dyni i masłem (1,7,11), ser żółty (7), pasta z szynki drobiowej z natką pietruszki, papryka, ogórek kiszony, mleko z miodem rzepakowym, herbata z cytryną

 

 

 

Pieczywo żytnie z masłem (1,7), jajko gotowane (3), ketchup, jabłko, herbata owocowa

 

 

 

Zupa z fasolki szparagowej (9), ryż z dodatkiem masła (1,7), filet z kurczaka w warzywach z kurkumą, ogórek zielony – słupki, kompot z czarnej porzeczki

 

 

Czwartek 12.03.2020


Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem (1,7), ser smażony (7), szynka gotowana wieprzowa, pasta z zielonego groszku z czarnuszką, pomidor z cebulą, pędy słonecznika, papryka żółta, sałata, kawa zbożowa na mleku (7), herbata z imbirem i cytryną

 

 

 

Pieczywo mieszane z sezamem z masłem (1,7,11), kisiel cytrynowy, mus z owoców leśnych, herbata z pokrzywy i pigwy

 

 

Zupa marchewkowa z ziemniakami, pestki dyni (9,11), ziemniaki, karkówka duszona w sosie własnym (1), kapusta biała gotowana, kompot agrestowy

 

 

 

Piątek 13.03.2020


Pieczywo mieszane z masłem (1,7). Owsianka na mleku z rodzynkami (7), pasta jajeczna ze szczypiorkiem (3), rzodkiewka, herbata biała z jaśminem 

 

 

 

Pieczywo wieloziarniste z siemieniem lnianym i masłem (1,7), pasta rybna z natką pietruszki (4), banan, herbata z lipy

 

 

Kapuśniak z ziemniakami na mięsie (9), kluski leniwe (1,3,7), sos jogurtowo-truskawkowy (7), kompot wieloowocowy

 

 


Do dyspozycji dzieci jest woda źródlana bez ograniczeń.
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich zmian w jadłospisie. 

 


Numery alergenów występujących w posiłkach:

1.        Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut).

2.        Skorupiaki i produkty pochodne.

3.        Jaja i produkty pochodne.

4.        Ryby i produkty pochodne.

5.        Orzeszki ziemne arachidowe i produkty pochodne.

6.        Soja i produkty pochodne.

7.        Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie).

8.        Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia).

9.        Seler i produkty pochodne.

10.        Gorczyca i produkty pochodne.

11.        Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.        Dwutlenek siarki.

13.        Łubin.

14.        Mięczaki.

 

 

Alergeny - więcej informacji

 

 

Podstawa prawna:
ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011
z dnia 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

 


 

 

 


design:w3a.pl